Belysning - for en bedre økonomi og trivsel

kontor med skriveborde og computere

En god belysningscase er Happydays rejsebureauet

Her er alt hvad et moderne kontor skal bruge: Lamper, computere, kopimaskiner og masser af stand-by-strøm. Nu er spørgsmålet, om virksomheden har mulighed for at sænke sit årlige elforbrug, der ligger på ca. 75.000 kWh.

Happydays er ikke ejere af deres lokaler, og skal derfor have godkendt ændringer af faste installationer med ejeren. Derudover har de lov til at energioptimere. Det mest relevante hos dem er at minimere standby-forbruget, udskifte nogle af lyskilderne og gennemgående at tænke gode energivaner ind i dagligdagen, som fx at slukke lyset, kaffemaskinen, computeren, printeren mv. efter sig.

Hvad kan Happydays spare ved grundig omtanke og ændrede energivaner?

  • Potentiale: Minimum 10 procent årligt
  • Årlig besparelse: ca. 15.000 kr.*
    * Elpris på 2,00 kr. pr. kWh
klasselokale med elever der rækker hånden op

En anden belysningscase finder vi i skolerne:

Det har længe været anerkendt, at et godt arbejdslys giver bedre produktivitet og færre tilfælde af fejl. Det samme gør sig gældende for skoler og institutioner, hvor produktiviteten opgøres i fremskridt eller tilbagegang i indlæringsevne. God belysning gør simpelthen eleverne bedre til at lære.

Hvorfor er alle skolelokaler så ikke optimalt oplyst? Årsagen skal nok findes i, at mere og bedre belysning 
indtil nu har været ensbetydende med større omkostninger, og det er det svært at finde plads til på skolernes budgetter. Man har i stedet for ofte valgt at satse på lysmængden fremfor lyskvaliteten, og simpelthen fyldt lofterne op med lysstofrør.

Nu om dage har skoler og institutioner imidlertid langt bedre muligheder for at få både mere og bedre lys samtidig med, at de sparer på strømforbruget og vedligehold af lamper og armaturer. Hjulpet af den ny generation lysstofrør eller mere effektive lyskilder som fx LED i kombination med en central styring, der udnytter dagslys optimalt.

Et lysende skoleeksempel

Skolerne Strandby i Frederikshavn og Strandvejen skole ved hovedstaden er blevet energioptimeret med specielt fokus på belysningen, bl.a. med bedre brug af dagslyset. Og det er sund fornuft at satse på dagslys-optimering. Det koster ingenting, og det forbedrer trivslen hos lærer og elever mærkbart. Fra begyndelsen af projekterne blev der taget højde for både energibesparelser og trivsel, hvilket resulterede i helstøbte løsninger i forhold til belysning og indeklima.

Det var egentlig enkle midler, der blev taget i brug. På Strandby skole blev der monteret bevægelsessensorer i klasseværelserne og zoneopdelt belysning, der automatisk dæmpes, når dagslyset er stærkt og dæmpes ekstra på de lysstofrør tættest ved vinduerne. Det fungerer med en føler på den enkelte lampe, der registrerer lysforhold og bevægelse i rummet.

Læs mere om skolernes energioptimering

Interesseret i at vide mere? Book en af vores professionelle installatører uforpligtende herunder.

Ja tak, jeg vil gerne ringes op

God rådgivning er afgørende for, at du kan træffe de rigtige beslutninger. Har du brug for gode råd, eller vil du gerne diskutere dine muligheder, tilbyder vi at ringe dig op for en uforpligtende samtale.

Mine oplysninger: