Døgnrytmelys

Døgnrytmelys er LED-belysning, der efterligner den naturlige ændring, som er i lyset udenfor i løbet af dagen – fra den gyldne solopgang til den klare blålige middagssol til den bløde rødlige solnedgang.

Til gavn for arbejdsmiljøet

Forandringen i lyset kan simuleres ved hjælp af intelligente lysstyringssystemer, der tager højde for hvor man er, hvilken tid på dagen det er samt hvilken årstid. Denne form for belysning er med stor succes blevet brugt inden for sundhedssektoren, og på det seneste er det ligeledes blevet anvendt i kontormiljøer, hvor det blandt andet anvendes til at modvirke træthed, øge koncentrationen samt generelt øge produktiviteten og det generelle velbefindende.

Farven i dagslyset ændrer sig i løbet af en dag. Man lægger ikke meget mærke til det, da ens syn gradvist tilpasser sig omgivelserne. Men ens receptorer inde i øjet registrerer forskellen i lysets farve og intensitet og sender signaler til hjernen om enten at skrue op eller ned for produktionen af søvn- og stresshormonerne (melatonin og kortison).

Et passende lys til ethvert behov

I sundhedssektoren lægges der meget vægt på at have den korrekte type belysning til hver enkelt opgave – det handler ikke kun om at have lys nok. På eksempelvis sengestuer er det ønskeligt med et varmt og behageligt lys, så patienterne kan slappe af og hurtigt komme til kræfter igen. Ved stuegang ønskes der derimod et klart og højt lysniveau med køligere farver, så man lettere kan vurdere patientens tilstand.

Tilpasset kroppens døgnrytme

LED lys har gjort det muligt at efterligne de variationer der er i det naturlige dagslys udenfor, så man ved hjælp af døgnrytmelys kan tilpasse lyset på patientstuerne. På den måde bliver kroppens egen døgnrytme ikke forstyrret og derved fremmes den generelle helbredelse.

Døgnrytmelyset kan fx indstilles så det tænder kl. 7.00 om morgenen med en gylden og blød belysning der simulerer en naturlig solopgang. Lyset fortsætter så trinløst med at stige i styrke og klarhed til det topper omkring middag, for så igen at blive mere og mere dæmpet og blødt til det slutter i en efterligning af en solnedgang.

Udover de fysiologiske fordele kan døgnrytmelys ligeledes være med til at sænke energiforbruget og det samlede CO2-regnskab.