LED lys

Minimer energiforbruget og spar penge

Med det stigende fokus på klimaet, er det vigtigt at vælge korrekt belysning. Og med LED kan der opnås store besparelser både på energi- og bankkontoen.

Når der i dag skal vælges belysning - både inde og ude - er der flere faktorer, der skal gå op i en højere enhed. Lyset skal være holdbart, energivenligt, blændfrit og samtidig have et tidsløst design. LED lyskilder og lamper fås i en lang række varianter, som opfylder alle disse krav og giver desuden en lang række fordele. LED er en holdbar og miljøvenlig lyskilde, som samtidig kan spare dig penge på elregningen.

Hvad er LED?

LED er en forkortelse af “Light Emitting Diode”, og er kort fortalt en elektrisk diode, som omsætter strøm (energi) til lys. LED er blevet en yderst populær lyskilde, fordi den er enormt effektiv. Kun 10% af det lys en traditionel gløde- eller halogenpære producerer opfanges af det menneskelige øje. Resten af lyset er derfor praktisk talt et spildprodukt, som resulterer i en masse unødig varme. Det problem har LED ikke på grund af den måde, dioden producerer lyset på, som omsætter al lysenergien til synligt, brugbart lys.

Hvornår kan der bruges LED?

LED lys kan bruges både ude og inde, og du kan finde varianter, der giver optimal belysning i stort set alle situationer - i hjemmet, i virksomheden, på facader, i indkørsler eller butikker - uden at gå på kompromis med kvalitet, funktionalitet og design.

LED holder længe!

Udover det lave energiforbrug har LED også en meget lang levetid. LED er den mest energivenlige og fremtidssikrede belysningskilde på markedet. Mens gløde- og halogenpærer som regel har en levetid på omkring 1.000 timer, har LED pærer en levetid på 30-50.000 timer. Det betyder altså, at hvis du opgraderer til LED pærer, kan du læne dig tilbage og nøjes med at skifte pærer en enkelt gang, mens gløde- og halogenpære ejere kan gå og skifte det 30-50 gange i samme periode.

LED giver besparelser på elregningen

LED lys har et lavt strømforbrug og er derfor en miljøvenlig lyskilde, som samtidig kan give en besparelse på elregningen. Hvis du skifter fra gløde- og halogenpærer, kan du spare op imod 80%, og op imod 50% hvis du skifter sparepærer og lysstofrør.

Optimal belysning

Med LED lys får du en besparelse på den fremtidige udskiftninger, da levetiden typisk er meget lang. Lamper med LED-pærer har ofte en levetid på omkring 15-20 år i private boliger, så du kan have den samme lampe i mange år uden at skulle bekymre dig om udskiftning i nærmeste fremtid.

LED lys fra Hide-a-lite

Med Hide-a-lite får du en lang række spændende produkter til både indendørs- og udendørsbelysning. Fælles for produkterne er, at de udelukkende er lavet med LED-teknologi. Dette skaber bedre belysningsløsninger og giver mere energirigtige produkter, hvilket tydeligt kan ses på din elregning.

Hide-a-lite er armaturer med det seneste inden for teknik, design og funktion til det nordiske marked. Der lægges stor vægt på, at armaturerne skal være nemme at installere og overholder gældende krav for lysmæssig ydeevne og installationsregler.

LED-lyskilder til kontorlokaler

Mange kontorlokaler rummer flere muligheder for energioptimering. En af dem er lyskilderne. Ofte bruges der ineffektive lyskilder, der resulterer i et unødvendigt stort strømforbrug. Og det er dyrt. Mange kontorer bruger stadig ældre lyskilder som lysrør, sparepærer eller halogen spots. Når de erstattes af LED lyskilder giver det en øjeblikkelig besparelse på energiforbruget. Derudover vil medarbejderne typisk opleve øget arbejdsglæde, trivsel og kreativitet, når lysforholdene forbedres.

Hos Lejerbo Region Næstved opnåede man en besparelse på 50% på lysregningen ved at skifte forældede lyskilder ud med LED.

Læs mere om LED belysningen til deres kontorlokale.

LED til udendørs belysning

LED er robust og tåler det, til tider, hårde danske vejr. Derfor er LED yderst velegnet til udendørs belysning. Hos virksomheden Haldor Topsøe bruges LED i 37 lysmaster på parkeringspladsen til at byde gæster og kunder velkomne.

Læs mere om Haldor Topsøe og deres LED belysning på parkeringspladsen.

Kombiner LED med lyssensorer

Hvis du vælger at installere udendørslamper på dit hus eller din virksomheds ejendom, bør du overveje, hvordan lyset skal styres. Her er der bl.a. mulighed for at få installeret bevægelsessensorer, som tænder lyset, når der registreres bevægelse. Ved at koble udendørsbelysningen til et skumringsrelæ, har du mulighed for at få lyset til at tænde og slukke helt automatisk alt efter årstiden.  

Udnyt dagslyset

Dagslyset er gratis, og derfor er det en rigtig god idé at udnytte det mest muligt i den indendørs belysning. Dagslyset kan udnyttes for at opnå energibesparelser ved bl.a. at bruge zoneopdelt lys, der automatisk dæmpes, når der er drøn på lyset udenfor.

Læs også: Elbesparelse på 81% på skole med bevægelsessensorer og zoneopdelt lys