Installation af lader til elbil

Hos Blue Install kan du få installeret ladestander til din elbil

Som det ser ud lige nu, er elbiler kommet for at blive. Det stiller nye krav til elinstallationerne i vores private hjem, fordi bilerne skal kunne lades sikkert og effektivt op, når de holder stille. Blue Install hjælper med at finde den helt rigtige ladestander til dit behov. Læs mere om ladestandere her.

Ladestationer til private og erhverv

En ladestander til hjemmet er enormt praktisk, og giver dig friheden til at oplade elbilen, lige når det passer dig. Og for virksomheder og erhvervsdrivende kan ladestandere også være en god idé, så man kan tilbyde kunder og ansatte en opladning lige uden for døren. Måske er du endda ved at skifte virksomhedens fossildrevne vognpark ud med et grønnere alternativ?

Opladning af elbiler skal være nemt, effektivt og sikkert.

Det vigtigste ved en ladestander til elbilen er selvfølgelig sikkerheden. Derfor får du brug for hjælp fra en en autoriseret elinstallatør, som kan rådgive korrekt og installere ladestanderen for dig. En ladestander kræver en særlig installation, ellers kan konsekvenserne være alvorlige.

Sikker opladning

Ofte følger der eksempelvis en lader med, når man køber en elbil, som kan sættes direkte i en almindelig stikkontakt. Den bør dog ikke anvendes mere end højst nødvendigt, da opladning på denne måde over længere tid kan være decideret farligt. Almindelige stikkontakter er kun til for at give strøm til almene husholdningsapparater og tåler ikke den tung belastning over længere perioder.

Risikoen ved at bruge de almindelige stikkontakter er forhøjede temperaturer, og det kan over tid påvirke el installationen, så det enten går i stykker eller i værste fald bryder i brand. Det er derfor vigtigt, at du får en lader, der sikkert og effektivt kan oplade elbilen lige der, hvor du har brug for det. Mange andre faktorer spiller ind i valget af ladestander. Hvis du fx ved, at du kun holder et sted i ca. tre timer ad gangen, så skal det også tages med i overvejelserne. Der er nemlig stor forskel på, hvor hurtigt en ladestander kan oplade en elbil.

Hvilken ladestander skal du vælge?

Når du skal have installeret en ladestander ved din bolig eller virksomhed, skal der træffes en del beslutninger først. Det drejer sig fx om:

  • Hvilken type lader skal du bruge?
  • Hvor hurtigt skal der lades?
  • Skal ladestanderen monteres som stolpe eller på væggen?
  • Skal laderen have et fast kabel eller et åbent stik?
  • Er der brug for adgangskontrol ved laderen?

Der findes mange ladebokse på markedet, men når det kommer til det konkrete valg, er det en god idé at tænke på fremtidssikring. For hvis du på et tidspunkt beslutter dig for at investere i en nyere, smartere og større elbil, kan du blive nødt til at skifte ladestanderen også, medmindre du har tænkt de fremtidige behov ind allerede nu. For at undgå udskiftningen kan du med fordel vælge en ladeboks, som er overdimensioneret til den bil, du har i dag. Den kan nemlig sagtens oplade bilen med en lavere mængde strøm, som passer til din nuværende bil. På den måde er du klar til en eventuel udskiftning af bilen i fremtiden og undgår at skulle betale for ny installation. Forhør dig hos din lokale installatør for nærmere vejledning om valg af ladestander.

Se også

Montering og installation af ladestanderen

Installationen kan udføres på forskellige måder. Eksempelvis kan ladestanderen monteres udenfor på husets mur, indenfor på en garagevæg eller på en dedikeret stolpe. Monteres den på mur eller væg, er det dog et krav, at væggen er brandsikker. Forhør dig hos din lokale installatør for at finde den optimale løsning under dine forhold.

Elinstallationen til opladeren

Hybrid- og elbiler har et relativt stort batteri, som kan tage adskillige timer at lade op. Det er dine almindelige stikkontakter ikke egnede til at levere, selvom nogle elbiler leveres med en lader, der passer i dem. Denne oplader skal betragtes som en nødlader og kaldes til tider for en “mormor-lader”.

Opladning af elbilen via de almindelige stikkontakter bør man som tidligere nævnt være påpasselig med, da det kan resultere i forhøjede temperaturer i elinstallationen, som potentielt kan ødelægge stikkontakten og ledninger som i værste tilfælde kan bryde i brand.

For at din elbil kan oplades sikkert, skal du som minimum have lavet en standard installation, som er beregnet til længerevarende høj belastning. Det indebærer, at du skal have installeret en særlig sikringsgruppe med indbygget fejlstrømsrelæ (type A). Nogle ladestandere kræver et ekstra fejlstrømsrelæ (Type B). Hvor langt ladestanderen kommer til at stå fra eltavlen har også betydning for installationen, men det vil din lokale installatør sørge for at have med i overvejelserne. Sidst men ikke mindst skal du sammen med din udvalgte installatør sikre dig, at elbilens ladekabel er langt nok til at nå fra elbilen til stikkontakten, der benyttes. Der må nemlig ikke anvendes forlængerledninger til opladning af elbiler.
Elinstallationer af denne type skal foretages af en autoriseret elinstallatør. Og det er din lokale Blue Install installatør.

Fremtidssikring af installationen

Forholdene omkring dit hus er altafgørende for hvilket kabel, der benyttes i installationen. Er der eksempelvis langt fra eltavlen og ud til ladestanderen, kan det være nødvendigt at grave kablet ned i jorden. I sådan et tilfælde kan det være en rigtig god idé at vælge et kabel, som kan trække nok strøm til dit nuværende behov, men som samtidig også er i stand til at levere mere i tilfælde af, at du en dag skifter til en større og mere krævende elbil. På den måde vil du spare penge ved ikke at skulle grave kablet op en gang til. Du kan eksempelvis gøre dette ved at få lavet en løsning med et kabel, som kan trække 11 kW på 3-faser med 16 ampere i stedet for den lille løsning, som typisk er på 3,7 kW på 1 fase med 16 ampere.

Kontakt din nærmeste installatør

Hos Blue Install finder du kompetente og autoriserede elinstallatører i store dele af landet. Så hvis du har spørgsmål, eller skal have installeret en ladestander til dit hjem eller i din virksomhed, skal du bare finde din nærmeste og overlade el installationen til ham.

Find din nærmeste installatør
Din lokale rådgivende elinstallatør | Blue Install