Montering og installation af varmepumper

Grøn og bæredygtig varme

Varmepumper bliver mere og mere udbredte blandt danskerne, da de kan skabe store besparelser på varmeregningen i forhold til traditionelle varmekilder, såsom olie, el eller naturgas. Varmepumper er en bæredygtig varmekilde, fordi de er i stand til at generere op imod 4-6 gange så meget energi, som de kræver i drift. Varmepumper udnytter varmen i luften eller jorden, og overfører den til radiatorer og gulvvarme, eller blæser det ind direkte som varm luft. Varmepumper kan give varme året rundt, selv når der er frostgrader udenfor og kan anvendes til opvarmning af alle slags bygninger. Der findes forskellige typer af varmepumper og valget mellem dem afhænger bl.a. af hvor meget der skal opvarmes, det eksisterende varmesystem og sidst, men ikke mindst, budget.

Få nedsat din varmeregning med en varmepumpe

Elvarmeafgiften sænkes. Det betyder, at du kan spare mange penge med en varmepumpe. Folketinget vedtog i 2018 en sænkelse af elvarmeafgiften, hvilket betyder, at du nu kan spare endnu flere penge ved at vælge en varmepumpe. Det gælder, uanset om du vælger en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller en jord til vand varmepumpe.

Desuden er det vedtaget, at den almindelige elafgiftssats nedsættes gradvist frem til 2025 med i alt ca. 16 øre. Som du kan læse, er der besparelser at hente over hele linjen.

Hvad kommer besparelsen til at betyde for dig?

Sænkelsen af elvarmeafgiften vil ske løbende frem mod 2021. Det betyder, at afgiften falder fra 30 øre pr. kWh til ca. 15 øre pr. kWh i 2021. Der vil således i 2021 være en samlet besparelse på 15 øre pr. kWh i forhold til niveauet fra 2018.

Er du indehaver af en jordvarmepumpe, eller overvejer du at investere i én, vil du kunne spare yderligere 1.300 kr. i 2021 sammenlignet med 2017. Du kan altså hurtigt tjene udgifterne til en varmepumpe hjem igen.

For at være berettiget til den nedsatte elafgift, skal din boligs opvarmningsform være angivet korrekt i BBR-registeret. Du kan tjekke din boligs opvarmningsform på Den Offentlige Informationsserver via ois.dk.

Varmepumper - til erhverv og private

Der findes tre slags varmepumper; luft til luft, luft til vand og jordvarme. Luft til luft varmepumpen er den billigste løsning, men kan i modsætning til de to andre ikke levere varmt vand. Ofte anvendes luft til luft varmepumper i sommerhuse, hvor de fungerer som supplement til eksisterende varmekilder, som f.eks. el-radiatorer. De kan også anvendes hos virksomheder. Her skal man dog være opmærksom på at vælge den rette slags luft til luft varmepumpe, hvis der er mange adskilte rum, der skal varmes op. Jordvarme og luft til vand varmepumper kræver radiatorer eller gulvvarme (vandbårne systemer) til at fordele varmen indendørs. Luft til vand er muligvis den mest anvendelige slags varmepumpe og har få begrænsninger. Derfor bruges de meget både i helårshuse og i erhvervslokaler. Jordvarme kræver, at man graver slanger ned i grunden omkring bygningen, typisk i haven.

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge? 

Stil dig selv disse 5 spørgsmål, før du vælger varmepumpe:

 1. Hvornår er huset bygget og er det isoleret?

  Du vil få mere glæde af din varmepumpe jo bedre huset er isoleret. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet være for at efterisolere.

 2. Skal varmepumpen bruges til helårs- eller sommerbolig?

  Skal du opvarme din helårsbolig, vil jordvarme og luft til vand varmepumper være det bedste valg. Luft til luft varmepumper fungerer derimod godt som supplement til el-varme i sommerboliger, samt helårshuse med elvarme.

 3. Opvarmes boligen ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme?

  Du opnår typisk større effektivitet med en varmepumpe, hvis din bolig allerede helt eller delvist opvarmes med gulvvarme. Både gulvvarme og radiatorer er dog en forudsætning for, at du kan få en varmpumpe med jordvarme eller en luft til vand varmepumpe installeret.

 4. Hvor meget vil du investere i din varmepumpe? 

  Luft til luft varmepumper kræver den mindste investering, mens varmepumper med jordvarme kræver den største investering. Husk dog at have for øje, at jo større investering, jo større besparelser er der at hente.

 5. Hvad er varmepumpens SCOP?

  En varmepumpes SCOP fortæller dig, hvor meget energi varmepumpen leverer i forhold til den energi, den bruger. I varmepumpens SCOP er der medregnet sæson-variationer (ude-temperatur samt vandtemperatur). En varmepumpe med en SCOP på 4,3 leverer altså 4,3 gange så meget energi, som den forbruger. Dette er udregnet i gennemsnit over et år. En varmepumpes SCOP er således mere vejledende end COP, der blot angiver varmepumpens ydelse ved en forbestemt temperatur.

Læs mere om de forskellige varmepumper

Der er stor forskel på varmepumpernes effektivitet og ikke mindst pris. Bliv klogere på de forskellige typer lige her.

Jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg kan give store besparelser på varmeregningen og har vist sig at kunne producere omkring 4-6 gange så meget energi, som det forbruger.

Læs mere
varmepumpe

Luft til vand varmepumpe

Læs mere

Luft til luft varmepumpe

Læs mere

Husk energitilskuddet til installation af varmepumper

Når du får installeret varmepumpe skal du huske energitilskuddet. Energitilskuddet er et tilskud, du kan få, når du laver energiforbedringer i din bolig. Udskifter du eksempelvis dit gamle oliefyr med en luft til vand varmepumpe, kan du få tilskud på op til 37.000 kr. 

Husk at BBR-registrere din varmepumpe

Er du en af de heldige, der netop har fået installaret en varmepumpe derhjemme? Så skal du huske at registrere din varmepumpe i kommunens BBR-register. Med Bygnings- og Boligregistret (BBR) kan du få reduceret elafgiften på den del af dit elforbrug, som ligger over 4.000 kWh om året.

Ret dine BBR-oplysninger hos Borger.dk

Hør mere om varmepumper

Kontakt din nærmeste Blue Installatør for at høre mere om dine muligheder med varmepumper. Du kan finde vores rådgivende elinstallatører over hele landet, bl.a. i Aalborg, Århus, Odense, Esbjerg og Kolding. Indtast dit postnummer og find den installatør, som er tættest på dig.

Find din lokale VVS Mester

Find din lokale installatør

Bliv inspireret af vores kunder, som allerede har fået en varmepumpe

mand og rør

Fynbo får installeret jordvarme af Blue Install installatør

Læs artikel
blue install installatør med kunde

Brug håndværkerfradraget til at halvere varmeudgiften

Læs artikel
talende mand i stue

John skar 40 % af varmeudgiften med håndværkerfradraget

Læs artikel
varmepumpe på sommerhus

Ud med elradiatoren - ind med varmepumpen

Læs artikel
blue install koel dame

Baltic Packaging fik hjælp til kontores indeklima med Blue Install

Læs artikel
bikeshop

Fri Bike Shop sparede 10.000 med en varmepumpe

Læs artikel

Har du grønt guld i kælderen?

Ja tak til Grønt Guld

Få et uforpligtende tilbud