Jordvarmeanlæg - miljøvenlig opvarmning

Når solen varmer din have op, dannes en masse varme. Den kan du udnytte og lede ind i din bolig via en jordvarmeslange. Et jordvarmeanlæg er den løsning, der giver den største besparelse på varmeregningen og har vist sig at kunne producere omkring 4-6 gange så meget energi, som det forbruger. Dog kræver jordvarmeanlæg også den største investering for at få installeret.

Hvad er jordvarme og hvordan virker det?

Jordvarme er velegnet til helårshuse, da anlægget både giver rumvarme og varmt brugsvand. Det er et anlæg, som består af en varmepumpe, der stilles indenfor, og en jordslange der graves ned i jorden nær huset - typisk i din have.

Slangen trækker varme ud af jorden og fører den ind til varmepumpen i boligen via en frostsikker væske, som herefter overfører varmen til radiatorer, gulvvarme og brugsvand. Jo længere jordslangen er, jo mere varme og energi kan du udvinde.

Jordvarmeanlægget kræver dog, at ejendommen har vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og der skal bruges en grund på ca. 300 m2 til slangerne, som skal ligge i frostfri dybde på ca. 1 meter.

Har du en mindre grund, er der dog mulighed for placere slangerne lodret ned i jorden. Dog skal der typisk graves 160 meter ned. Til gengæld kræves der væsentlig mindre plads. Fordi der graves så langt ned, skal man være opmærksom på, at anlægget ikke vil kunne opfange solens varme, men i stedet udelukkende får varmen via jorden. Inden man kaster sig ud i lodret jordvarme, er det nødvendigt at have kendskab til undergrunden, for at vide, om det kan lade sig gøre. ​

Hvilke huse egner sig til jordvarme?​

Jordvarme egner sig både til helt nye og ældre huse. Hvis du skal bygge et nyt hus, skal du alligevel investere i et varmeanlæg. Derfor kan du overveje, om investeringen i et jordvarmeanlæg vil kunne svare sig frem for et traditionelt varmeanlæg, da merudgiften ved installationen vil tjene sig hjem over tid.

I ældre huse er det særligt, hvis du skal erstatte elvarme eller gamle oliefyr, at du bør overveje jordvarme. Går du fra elvarme, skal du også have installeret opvarmning med vandcirkulation. Gulvvarme er bedst egnet til jordvarme.

Jordvarme kan spare dig for mange penge på sigt

Jordvarmeanlægget er en stor investering. Men til gengæld er det også den mest effektive løsning, der giver størst besparelse på varmeregningen. 

Investerer du i et jordvarmeanlæg kan du forvente en tilbagebetalingstid på ca. 10 år. Står du i en situation, hvor du overvejer udskiftning af fyr, er jordvarme et særdeles godt og miljøvenligt alternativ, som i sidste ende kan spare dig for mange penge. Folk der har skiftet fra oliefyr, fjernvarme, naturgas eller lignende har set besparelser på helt op til 50-60%.

Samtidig er det også med til at øge værdien af din bolig, når du en dag skal sælge igen.

Bruger du jordvarme til opvarmningen af din bolig, vil det samlede CO2-udslip desuden være ca. 50-75% lavere end ved almindelige opvarmningsformer.

Hvad koster jordvarme?

Den vejledende pris på en jordvarmeløsning til et hus på 150 m2 er 115.000 til 135.000 kr. inkl. moms, afhængigt af jordtypen og husets udformning. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du kan spare ved at skifte til jordvarme, eller vil vide hvornår den vil have tjent sig hjem, kan vores rådgivende installatører hjælpe med at lave beregningerne for netop dit hus.

Bliv fri for vedligeholdelse

Opvarmning af brugsvand og opvarmning af boligen er almindeligvis noget, som foregår via enten gasfyr eller via et oliefyr eller fastbrændselsfyr. Det betyder store energiudgifter og besvær med at fylde fyrene. Også udgifter i forbindelse med skorstene og vedligeholdelse af fyrene er noget, der skal tages højde for år efter år. Med jordvarme kan du i nogle tilfælde ende med at halvere din varmeregning, hvis du i dag bruger olie- eller gasfyr. Samtidig bliver hverdagen også nemmere, da et jordvarmeanlæg passer sig selv og kræver minimal vedligeholdelse.

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have jordvarme?

Din bolig skal være velisoleret og det anbefales, at der er hulmursisolering og mindst 250 mm isolering i loftet. Du bør få tjekket, om det er nødvendigt at få lavet en energirenovering, inden du kaster dig ud i at få installeret jordvarme. Radiatorerer skal også gerne have en vis størrelse for at kunne fordele varmen, da fremløbstemperaturen ved jordvarme er lavere. Det samme er gældende for luft til vand varmepumper. Hvis du har gulvvarme er det optimalt, da du i så fald har størst mulig overflade til at fordele varmen med.

Fordele

  • Det er den mest effektive varmekilde
  • Giver størst besparelse på varmeregningen
  • Kan reducere CO2 udslip med 50-75%
  • Minimal vedligeholdelse — kræver kun rengøring af filter én gang årligt
  • Anlægget er nemt at grave ned i forbindelse med nybyggeri

Ulemper

  • Jordvarme er den dyreste løsning at etablere
  • Jordslangerne kræver meget plads
  • Huset skal være velisoleret

Skal vi installere jordvarme hos dig?

Din lokale rådgivende installatør er ekspert i at installere varmepumper, herunder også jordvarmeanlæg. Så find din nærmeste installatør og lad ham hjælpe dig med at få optimeret din varmekilde.

Hvis du er på udkig efter en anden effektiv varmekilde, kan du undersøge, om en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe er en bedre løsning for dig.

Vil du vide, hvordan du kan spare penge på installationen? Så læs mere om tilskud til varmepumper og Boligjobordningen.

*Angivne beløb er vejledende, uden ansvar. Kontakt din lokale installatør for at få en beregning, som passer præcis til din situation.*

Glade husejere der har fået installeret jordvarme

hus

Elinstallatør får eget jordvarmeanlæg

Læs artikel
mand og rør

Fynbo får installeret jordvarme af Blue Install installatør

Læs artikel