Luft til luft varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe er en god løsning, hvis du skal have opvarmet et sommerhus eller hvis du vil supplere varmen i dit helårshus med andre varmekilder. Fordelene ved en luft til luft varmepumpe er især pris, størrelse og dens enkle opsætning. ​

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Hvis du er på udkig efter en billig varmepumpe, så er luft til luft varmepumpen løsningen. Luft til luft varmepumper er specielt velegnede til sommerhuse, udestuer, garager eller som supplement til andre varmekilder. Anlægget har en udedel, som er en kasse, der sidder uden på huset. Den fungerer lige som ved en luft til vand varmepumpe, der optager varmeenergi fra luften, mens den indvendige del cirkulerer varme i rummet via en blæser. Blæseren bør placeres højt i lokalet, så varmen spredes ligeligt og samtidig skaber en god luftcirkulation.

bæredygtig energioptimering
Sådan skaber anlægget varmen

Anlæggets udedel har en blæser som trækker luft ind gennem en fordamper. Via denne trækkes energien fra luften over i en kølevæske. Når energien er optaget, føres det ind gennem en kompressor. Her hæves trykket hvilket komprimerer væsken og derigennem øger temperaturen. Varmen føres så videre til anlæggets indedel og når til en kondensator. Her frigives varmen hvorefter den til sidst bliver blæst ud i rummet.

Visse luft til luft varmepumper fungerer også som aircondition, og de kan have pollenfiltre. Dog har disse varmepumpers varmeevne begrænsninger i forhold til lokalets størrelse, kan have svært ved at brede varmen ud til øvrige adskilte rum og de kan ikke give varmt vand, da de ikke kobles til ejendommmens vandbårne system.

Luft til luft varmepumpe til sommerhuset

Mange sommerhusejere bruger elradiatorer eller brændeovne til at opvarme deres sommerhuse. Brændeovnen giver godt nok hurtig opvarmning, når du kommer ud i et koldt sommerhus, men den kræver en del arbejde og forurener også en del. Det gør varmepumpen ikke i samme omfang, og så vil du slippe for alt det hårde arbejde. Alle varmepumper kan styres via din telefon, så du kan tænde for den, inden du ankommer til sommerhuset. De nyeste modeller kommer endda også med indbygget wifi/sms. Dette skal dog muligvis tilkøbes. Elradiatorer er nemme at installere, men de er dyre i strøm. En luft til luft varmepumpe kræver meget lidt at holde kørende, og desuden kan du forvente, at nedsætte strømforbruget med ca 60-70% i forhold til elradiatorer.

Prisniveauet på varmepumper starter ved ca. 15-20.000 kr. inkl. moms og montering.

Tilskud til varmepumper

Energistyrelsen tilbyder tilskud til en lang række energiforbedrende tiltag. Men det er desværre ikke muligt at få energitilskud til en luft til luft varmepumpe. Til gengæld kan du få tilskud, hvis du får installeret jordvarme eller en luft til vand varmepumpe. Hvor meget du kan få i tilskud kommer an på størrelsen på varmepumpen og hvor effektiv den er. Du skal dog være opmærksom på, at du skal søge om tilskud, inden du  går i gang med projektet og bestiller varmepumpen.

Få hjælp til installationen

Det er ikke tilladt selv at installere en varmepumpe og ejendommen bør tilses af en autoriseret installatør for at vurdere hvilken varmepumpe der er passende. Installatøren tager stilling til, hvor stort et anlæg der er behov for. Det sker på baggrund af sommerhusets størrelse, om det benyttes hele året, eller om det bare skal holdes frostfrit om vinteren. Udover det skal systemet også indstilles korrekt, før det kører optimalt.

Kontakt vores rådgivende installatører, og find ud af hvilken varmepumpe, der passer til dig.

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe

Fordele

 • Billig at installere 
 • Giver lavere varmeudgifter sammenlignet med olie, el eller gas
 • Bedre for miljøet end traditionelle varmekilder
 • Giver god luftcirkulation og forbedrer indeklimaet
 • Kræver ikke eksisterende varmekilder
 • Alle modeller har aircondition til brug om sommeren
 • Minimal vedligeholdelse og rengøring sammenlignet med brændeovn

De angivne beløb er vejledende, uden ansvar. Kontakt din lokale Blue Install installatør for at få en beregning, som passer præcis til din situation.

Ulemper:

 • Placeres typisk i husets største rum og kan have svært ved at sprede varmen til andre rum
 • Kan ikke give varmt vand
 • Er ikke lige så effektiv som luft til vand varmepumper og jordvarme
 • Indedelen kan give svag lyd fra sig

Glad kunde der har fået installeret en luft til luft varmepumpe

varmepumpe på sommerhus

Ud med elradiatoren - ind med varmepumpen

Læs artikel

Har du grønt guld i kælderen?

Ja tak til Grønt Guld

Få et uforpligtende tilbud