Egenproduktion af solenergi er penge lige ned i foret hos Solar

solceller på tag

Jakob Mortensen hos Solar er en glad mand. Det er han især, fordi de hos virksomheden selv producerer en del af den energi, der bruges bygningerne.

I Solars hovedkvarter i Vejen er der solceller integreret i skrålysvinduerne på taget. Det betyder, at Solar ud over at producere energi også fritages for nogle energiafgifter.

- "Kort fortalt, så tjener vi nogle penge, som ryger lige ned i lommen. Men ved at installere solcellerne i skrålysvinuerne, så afskærmer vi faktisk også solen, så vi i vores samlede energiregnskab ikke skal bruge så mange penge på energi. Så det er både en smart økonomisk løsning samtidig med, at det styrker vores grønne profil", fortæller Jakob Mortensen.

P-pladsen er overdækket af solpaneler

Solars bygninger dækker et stort areal, så virksomheden har et langt højere energiforbrug end det, de selv kan producere gennem solcellerne på taget. Derfor har Solar i samarbejde med Blue Install bygget det, som Jakob Mortensen selv kalder en komfortparkeringsplads.

– "Vi har simpelthen et overdækket areal med solceller. Bilerne er nedenunder, og der er dejligt tørvejr under solpanelerne hele vejen fra bilen til indgangen. Vi udnytter al energien selv i huset, så vi bliver helt fritaget for afgifter. Så vi synes bestemt, det giver god mening at bruge arealerne til energiproduktion," siger Jakob Mortensen.

Anlægget dækker et areal på 850 m2 med 60 nye parkeringspladser. Overdækningen er monteret med 510 solcellepaneler, som årligt producerer 150.000 kWh, hvilket svarer til ca. 35 parcelhuses forbrug. Anlægget leverer grøn strøm til Solars datacenter.

Nem monitorering

Almindeligvis kører et solcelleanlæg af sig selv. Men hos Solar har de fået en monitoreringsenhed, så man kan gå ind og overvåge, hvordan produktionen har været, og om tingene kører, som de skal. Jakob Mortensen fortæller om løsningen:

– "Det er en supersmart løsning, fordi det ikke kun er os, der kan se det. Vores Blue Install'er kan jo også se med på sidelinjen. Så kan man måske få lavet en observation og lavet nogle ændringer, inden anlægget måske går i stykker eller ikke producerer ordentligt. Så det handler både om sikkerhed og tryghed."

Erhvervsminister Lars Chr. Lilleholt indviede sammen med Solars ledelse den nye overdækkede parkeringsplads.

Hele 60 parkeringspladser dækker solpanelerne over. Panelerne producerer årligt energi svarende til 35 parcelhuses forbrug.