Solceller til private

​Hvad koster det at få solceller til hjemmet?

Prisen på et solcelleanlæg til private boliger ligger typisk mellem 50.000-150.000 kroner. Anlæggets pris afhænger i høj grad af producent, størrelse og kvalitet. Men én ting er sikkert: billige solceller betaler sig ikke! Høj kvalitet hænger sammen med både levetid, ydeevne og garanti, og et solcelleanlæg skal kunne holde til at sidde på taget i mange år.

De bedste solcelleanlæg på markedet er stort set vedligeholdelsesfri, hvorimod billige solceller ikke har en chance overfor det danske vejr.

Solcelleanlæggets størrelse, og dermed også størrelsen på din investering, kommer an på, hvor stort et behov du vil have dækket.

Prisen på strøm er stigende, og det gør solceller interessante for både boligejere og virksomheder. Der er en tilbagebetalingstid på omkring 10-14 år, og solcelleanlæg har typisk en minimumlevetid på 25 år. Man kan dog være ude for at skulle skifte en inverter under anlæggets livstid. Denne holder ca. 10 år.

Et solcelleanlæg taber cirka 15 pct. af sin ydeevne i løbet af 20 år. Med elpriser der gennem de sidste ti år er steget med 5 pct. om året, kommer de årlige elbesparelser dog hurtigt til at overstige solcelleanlæggets tab af ydeevne.

Læs her hvordan en landejendom sparede over 9.000 kr. årligt på elregningen

solceller på tag
Mand på tag

Solceller giver overskud på energikontoen

I slutningen af 2020 gik alle solpanelejere går fra at skulle afregne på årsbasis til en såkaldt flexafregning. Det betyder, at der fremadrettet bliver afregnet time for time i. I praksis betyder det, at der hver time bliver lavet en opgørelse med dit netselskab over, om du leverer strøm til forsyningsnettet, eller om du bruger det.

Når du leverer strøm til elnettet, afregnes du for den strøm, du producerer, mens du skal købe strøm i de timer, hvor du trækker strøm. Når du leverer strøm til elnettet, afregnes det til en såkaldt timespotpris for strøm. Og når du producerer mindre strøm, end du forbruger, betaler du den pris, du har aftalt med din elleverandør. Når elproduktionen i anlægget er større end husets forbrug, kan man sige, at måleren løber baglæns.

Et anlæg, som er tilsluttet elnettet, kan dække hele eller dele af dit strømforbrug og sikre dig store besparelser på energiregningen.

Da afregningen mellem dig og energiforsyningen sker som nettoafregning, sparer du også afgifterne på den el, dit anlæg skaffer.

Selvom ændringen til flexafregning påvirker besparelsen på din elregning, kan solpaneler og solceller kan stadig betale sig for både private såvel som for erhvervskunder. Ændringen betyder for de fleste solcelleejere, at den årlige elregning vil stige med 200-500 kroner.

Den gennemsnitlige solcelleejer kan dog stadig forvente en besparelse på elregningen på ca. kr. 6900,- om året i forhold til almindelige elforbrugere. Samtidig skal man huske, at man bidrager til den grønne omstilling.

Få din Blue Install installatør til at gennemføre et energicheck på din bolig og få en grundig vurdering af dine muligheder for at få et solcelleanlæg, der passer netop til dine behov og muligheder.

Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg vælge ?

Hos Blue Install har vi gjort det nemt for dig at vælge det rigtige solcelleanlæg med tre vejledende solcellepakker. Den årlige elproduktion afhænger af mange faktorer, som for eksempel solskinstimer, placering, solcelleproducent mv.

Til mindre husstande (2 kWp)

Er I to personer i husstanden, kan et solcelleanlæg på 2 kWp dække 60 pct. af elforbruget. Anlægget er et af de mindste på markedet, har et samlet areal på 10-15 m2 og kan producere omkring 1.400-1.700 kWh om året.

Til mellemstore husstande (3,5 kWp)

For en lille familie med ét barn kan et solcelleanlæg på 3,5 kWp dække cirka 70 pct. af elforbruget. Typisk fylder sådan et anlæg cirka 25 m2 og kan producere 2.900-3.200 kWh om året.

Til større husstande (6 kWp)

Til større familier med flere børn kan et solcelleanlæg på 6 kWp som regel dække over 90 pct. af elforbruget. Sådan et anlæg er ca. 40-45 m2 og producerer ca. 5.100 kWh om året. En gennemsnitsfamilie med to børn bruger 5.500 kWh om året.

Hvad skal du være opmærksom på når du investerer i solceller?

  • Sørg for at spørge din installatør, om taget på dit hus er egnet til solceller.
  • Kontakt din kommune, før du køber anlægget. Der kan være særlige regler for, hvad du må i dit område.
  • Sæt dig ind i reglerne – fx i forhold til hvor højt solcellerne må sidde, samt hvor langt fra naboskel de skal være. 
  • Undersøg økonomien. Et solcelleanlæg er grundlæggende altid en god investering, men sørg alligevel for at tjekke priser på fx målerabonnement og rådighedsbetaling. 
  • Kontakt din lokale Blue Install-installatør for at få styr på alt det ovenævnte. Vi hjælper dig både gennem papirarbejde, installation og fradragsjunglen.

Tilskud og fradrag til solceller i private hjem

Husk at du som boligejer kan trække 25.000 kr. fra i arbejdslønnen pr. person over 18 i husstanden til etablering, reparation eller udskiftning af solceller fra i skat med boligjobordningen. Læs også om dine andre muligheder for yderligere tilskud og fradrag til energioptimering.

*De angivne beløb er vejledende, uden ansvar. Din lokale Blue Install installatør kan give dig en beregning, som passer præcis til din situation.*