Jordvarmeanlæg - miljøvenlig opvarmning

Hvad er jordvarme og hvordan virker det?

Jordvarme er velegnet til helårshuse, da anlægget både giver rumvarme og varmt brugsvand. Det er et anlæg, som består af en varmepumpe, der stilles indenfor, og en jordslange der graves ned i jorden nær huset - typisk i din have.

Slangen trækker varme ud af jorden og fører den ind til varmepumpen i boligen via en frostsikker væske, som herefter overfører varmen til radiatorer, gulvvarme og brugsvand. Jo længere jordslangen er, jo mere varme og energi kan du udvinde.

Jordvarmeanlægget kræver dog, at ejendommen har vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og der skal bruges en grund på ca. 300 m2 til slangerne, som skal ligge i frostfri dybde på ca. 1 meter.

Har du en mindre grund, er der dog mulighed for placere slangerne lodret ned i jorden. Dog skal der typisk graves 160 meter ned. Til gengæld kræves der væsentlig mindre plads. Fordi der graves så langt ned, skal man være opmærksom på, at anlægget ikke vil kunne opfange solens varme, men i stedet udelukkende får varmen via jorden. Inden man kaster sig ud i lodret jordvarme, er det nødvendigt at have kendskab til undergrunden, for at vide, om det kan lade sig gøre. ​

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have jordvarme?

Din bolig skal være velisoleret og det anbefales, at der er hulmursisolering og mindst 250 mm isolering i loftet. Du bør få tjekket, om det er nødvendigt at få lavet en energirenovering, inden du kaster dig ud i at få installeret jordvarme. Radiatorerer skal også gerne have en vis størrelse for at kunne fordele varmen, da fremløbstemperaturen ved jordvarme er lavere. Det samme er gældende for luft til vand varmepumper. Hvis du har gulvvarme er det optimalt, da du i så fald har størst mulig overflade til at fordele varmen med.

Skal vi installere jordvarme hos dig?

Din lokale rådgivende installatør er ekspert i at installere varmepumper, herunder også jordvarmeanlæg. Så find din nærmeste installatør og lad ham hjælpe dig med at få optimeret din varmekilde.

Hvis du er på udkig efter en anden effektiv varmekilde, kan du undersøge, om en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe er en bedre løsning for dig.

Vil du vide, hvordan du kan spare penge på installationen? Så læs mere om tilskud til varmepumper og Boligjobordningen.

*Angivne beløb er vejledende, uden ansvar. Kontakt din lokale installatør for at få en beregning, som passer præcis til din situation.*

Find din lokale installatør

Glade husejere der har fået installeret jordvarme

hus

Elinstallatør får eget jordvarmeanlæg

Læs artikel
mand og rør

Fynbo får installeret jordvarme af Blue Install installatør

Læs artikel